Teknik Surah Yusuf Wajar Jadi Mazhab Rasmi Penulis Fiksyen


Salam

Pada pagi tadi saya telah hadir ke Bengkel Menulis Mengikut Gaya & Teknik Surah Yusuf (advanced level) anjuran Sifu PTS, Puan Ainon Mohd, yang semakin popular meletup-letup itu, sejak berada di baris hadapan dalam perjuangan memansuhkan PPSMI. Senyum.

Sebagaimana hasil kajian Puan Ainon yang dibentangkan itu, Teknik sastera Aliran Surah Yusuf ini telahpun menjadi ‘mazhab rasmi’ gaya penulisan di bawah ‘syarikat bakal gergasi’, PTS. Amin!

Entri kali ini menyorot Teknik Penulisan Aliran Surah Yusuf yang saya boleh rumuskan sebagai, sangat tafsir sastera! Mengapa tafsir sastera? Mengikut pelopor tafsir sastera abad ke-20, iaitu Syed Qutb (melalui Tafsir Fi Zilalil Quran nya), kekuatan Al-Quran banyak terletak pada kekuatan sasteranya dan kekuatan bahasanya yang menggunakan bahasa Arab tinggi. Sehinggakan, mengikut ramai pengkaji Al-Quran dan para mufassir (pentafsir), kekuatan Al-Quran adalah pada ilmu bayannya. Boleh dikatakan, hampir kesemua jenis mukjizat Al-Quran (penemuan sains, balaghah, makna, susunan ayat dan macam-macam lagi) yang telah terlihat penemuannya hingga kini, bertitik-tolak daripada ilmu bayan.

Sebelum saya bermula, kalian boleh merujuk sebahagian besar maklumat mengenai Teknik Surah Yusuf ini sama ada di blog Puan Ainon sendiri atau di http://sasteraislami.blogspot.com

Baiklah. Mengapa Surah Yusuf? Mengapa tidak surah-surah lain?

Jawapannya (menggabungkan jawapan Puan Ainon dan jawapan yang saya kutip daripada kitab Surah Yusuf – Dirasah Tahliliah, Dr Ahmad Naufal):

1) Surah Yusuf satu-satunya surah cerita tentang Nabi Yusuf yang lengkap dan agak terperinci yang dimuatkan dalam satu surah. Maknanya, cerita-cerita tentang Nabi lain, kebanyakannya tidak terletak di dalam satu surah, bahkan banyak kisah nabi-nabi yang lain, hanya disentuh sedikit sahaja berkenaan nabi tersebut, dan bukan sebuah kisah perjalanan hidup yang lengkap!

2) Surah Yusuf adalah satu-satunya surah yang paling dekat menunjukkan ciri-ciri manhaj(cara,teknik) Al-Quran mengkisahkan apa-apa jua kisah. Kerana dalam kisah ini, watak-wataknya pelbagai, emosinya pelbagai, latar setting pelbagai dan babak peristiwanya berkembang.

3) Setiap babak di dalam kisah Nabi lain seperti kisah nabi Musa, boleh dibahagi-bahagikan mengikut episod. Mungkin kita boleh gambarkan sebagai episod drama bersiri. Contohnya Nabi Musa di Madyan, Nabi Musa dengan abid soleh dan lain-lain. Manakala, surah Yusuf boleh kita gambarkan sebagai filem, di mana kita tidak mungkin menjuzuk-juzukkan setiap babak di dalam kisahnya kepada satu episod. Inilah mukjizat Al-Quran yang menunjukkan bahawa Al-Quran bukan ditulis oleh Nabi Muhammad, tapi adalah kalam Allah!

4) Surah inilah satu-satunya surah yang dijamin Allah sebagai sebuah kisah yang indah, sebagaimana di dalam ayat ketiga surah ini, “Kami kisahkan kepadamu sebuah kisah yang terbaik.”

5) Gambaran dan perumpamaan yang terlukis di dalam surah ini tidak terdapat di dalam surah lain. Contohnya : Ahada Asyara (sebelas), Ghayabatil Jubb, Yarta’, Az-Zi’b (serigala), Qamisahu (bajunya), dan banyak lagi. Ada sesetengah perkataan, walaupun terdapat di dalam surah lain, namun konteks maknanya berbeza daripada yang di dalam surah Yusuf, seperti Al-Aziz, Al-Malik.

6) Kalau dibaca berulang kali, melodi ayat Al-Quran yang diperdengarkan sangat indah. Sangat berbeza berbanding surah-surah lain.

Masih banyak lagi yang perlu digali. Untuk kali ini, saya tulis setakat ini dahulu berkenaan muqaddimah Teknik Surah Yusuf. Insya-Allah, saya akan sambung dan cuba membantu Puan Ainon (kalau dikatakan membantu) memperkembang dan memperkemaskan lagi teknik ini. (Baru satu hari mendengar teknik ini sudah mahu melawan sifu….hehe..Geleng-geleng)

Untuk lebih menarik, mungkin Quran Syamil Harfi yang menggunakan terjemahan secara harfiah (ditulis maknanya di bawah perkataan Arabnya dapat membantu memahamkan lagi istilah dan makna yang digunakan di dalam ayat).  Buku-buku berkaitan Qasas Qurani juga wajar dirujuk bagi memahamkan kita tentang uniknya surah Yusuf yang kita kaji ini.

p/s: Saya masih lagi sedang maraton baca blog (baca : marcalog) Unika PTS. Sangat seronok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: